domingo, 25 de noviembre de 2012

LA IMPERSONALITAT


LA IMPERSONALITAT

Hi ha molts textos en què no apareixen les marques díctiques de persona ─la presència dels interlocutors─ . Això ocorre quan l’emissor decideix no mostrar-se a través dels enunciats que construeix i tampoc no implica el receptor en el seu discurs. En aquest cas l’emissor es distancia del que diu i respecte a qui ho diu. Aleshores parlem de discurs «objectiu», caracteritzat per abundància d’estructures impersonals. Els exemples més significatius es donen en els anomenats textos científics, especialitzats i divulgatius. Les fórmules lingüístiques que anomenem fórmules d’impersonalització són principalment les següents:

  1. Les construccions impersonals reflexes, oracions amb un subjecte genèric, que contenen el pronom es com a marca de subjecte indeterminat i apareixen sempre en 3a persona del singular: «Es parla constantment de la mala qualitat de determinats productes alimentaris, però no es fa res per tal de posar-hi remei.»
  2. Construccions de subjecte indeterminat corresponent a hom, o amb sintagmes nominals de caràcter genèric com ara la gent, tothom, algú: «Algú podrà pensar que és bo fumar.»
  3. Construccions esdevenimentals, que descriuen successos i no accions realitzades per algun subjecte en concret. Tenen els predicats amb haver-hi, caldre, fer falta: «Hi va haver molta gent en la festa del meu aniversari.»
  4. Construccions amb el verb semblar / parèixer: «Sembla que vindran avui.»
  5. Interpretació impersonal d’un verb conjugat mitjançant la 3a del plural, la 1a del plural o la 2a del singular o plural: «Truquen a la porta». «M’han posat una multa». «En valencià posem accent als mots esdruíxols». «Quan penses en estes coses, no pots fer més que tremolar». El caràcter indeterminat pot donar-se per ignorància de l’emissor, per indiferència, perquè se’l vol ocultar intencionadament o perquè es vol fer referència a un agent global.
  6. Algunes construccions d’infinitiu el subjecte semàntic del qual s’interpreta com a genèric: «Cridar no ajuda gens a resoldre els problemes».
  7. Les oracions passives produeixen un efecte paral·lel al de les impersonals: el fet de destacar l’objecte de l’acció verbal fa que es deixe en segon lloc o fins i tot s’obvie el subjecte lògic (l’agent). Aquesta equivalència es veu clara si comprovem la relació entre les oracions passives i la impersonal següents:
    1. Les seues aptituds foren molt valorades (pel tribunal). O. Passiva.
    2. Les seues aptituds es van valorar molt. O. Passiva reflexa.
    3. Es va valorar molt les seues aptituds. O. Impersonal.

LA MODALITZACIÓ


LA MODALITZACIÓ

El concepte de modalització abraça una gamma extensa d'elements lingüístics i no lingüístics que vehiculen les actituds, creences, apreciacions, opinions i intencions de l'emissor respecte a l'enunciat. La modalització és, doncs, el fenomen que dóna compte de la manera com l'emissor incorpora a l'enunciat marques de la seua presència i, de vegades, també la del receptor. Aquest concepte ens remet al de discurs subjectiu, típic de la narració, d'unes memòries, d'un diari personal o d'un article d'opinió. La subjectivitat d'un discurs és directament proporcional a la quantitat d'elements modalitzadors que conté.

Marques de modalització:

1. Fenòmens d'èmfasi: focalitzar, manifestar valoracions positives o negatives, incredulitat, ironia, sorpresa, etc. Típic de la llengua oral. Exemples: Ah! és ben interessant allò que expliques! La teua O-BLI-GA-CI-Ó és compartir amb mi les faenes de casa.
2. Les modalitats oracionals no assertives (interrogativa, exhortativa, exclamativa, dubitativa i desiderativa) tenen funció modalitzadora. Exemples: Què vols? Vine cap a casa! És magnífic! Deu ser difícil d'aprovar. Desitge que ho faces bé.
3. Afixos, prefixos i sufixos que expressen un judici subjectiu de grandesa o petitesa, afecte, menyspreu, etc. Solen ser els augmentatius, diminutius, pejoratius i superlatius. Exemples: homenet, ventijol, pardaliu, poetastre, veuarra, senzillíssim, redolent, superfàcil, arxisabut.
4. Elements lèxics de categoria gramatical diferent que tenen com a missió evidenciar els propòsits i les valoracions de l'emissor.
-Verbs performatius: felicitar, lamentar, opinar, criticar, etc.
-Verbs valoratius: responsabilitzar, solidaritzar, enganyar, meréixer, pretendre.
-Substantius valoratius: llàstima, admiració, lleialtat, noblesa, esperança, dolor.
-Adjectius valoratius: magnífic, sincer, perfecte, trist, rialler.
-Adverbis i sintagmes preposicionals valoratius: desesperadament, amb eficàcia...
-Alguns quantificadors: molt, poc, massa, gens, força, prou, bastant...
5. Les interjeccions: ah!, oh!, uf!, hurra!, ca!, carall!, òndia!, diantre!, llàstima!...
6. Les unitats fraseològiques: locucions, fórmules rutinàries i proverbis. Exemples: vaques flaques (escassesa), clar i net (transparent), sa i estalvi ( il·lès); per molts anys, i vosté que ho veja, ací pau i allà glòria, ja ho crec, clar que sí, ni de bon tros, paraula d'honor; el ruc callat, per savi és reputat; més val vestir sants que despullar borratxos.
7. Algunes figures retòriques, que no sols s'usen en literatura sinó també en la llengua oral, com ara la interrogació i l'exclamació retòriques, la metàfora, la hipèrbole, la comparació o la ironia. Exemples: Per què la vida és tan ingrata? Què he fet jo per a ser tan infeliç? Aquest xic és un ase, o, només li falta la cua per a ser un ase. Li ix foc pels ulls i serps per la boca, cada vegada que es posa així, tremole com una fulla (metàfores). La cara que fem quan dormim és involuntària. No se'ns ha de tenir en compte (ironia de Joan Fuster).
8. L'alternança de codi també pot manifestar en certs contextos una valoració del que es diu. Es tracta del canvi d'una llengua per una altra. Exemple: El molt imbècil em va dir: "Pues no sé de qué se queja". Em respon sempre: "Ego sum qui sum" i m'aguante.

LA COHESIÓ (DIXI)

La referència als elements extratextuals de la situació comunicativa es vehicula amb la remissió al que podem anomenar eix jo-ara-ací, es a dir, la referència a les coordenades personals, temporals i espacials.

Dixi Personal

Són els elements lingüístics que remeten als participants en l'acte de comunicació. Gràcies a aquests elements es configuren el locutor (jo) i l'alocutari (tu). La tercera persona (ell-ella) es considerada no-persona, ja que participa en la situació comunicativa. La tercera persona només tindrà caràcter díctic quan faça referència a una persona present en l'acte comunicatiu.

            (Maria diu a Pere) Demà aniré i et portaré a sa casa.
            
           El possessiu SA soles tindrà un ús díctic si està fent referència a la casa de Lluís i aquest està present.

D'altra banda, la forma de primera persona del plural, Nosaltres, presenta quatre possibilitats referencials:

- Plural de modèstia: és típic dels textos expositius de l'àmbit acadèmic i científic. Es tracta d'un plural fals ja que, de fet, és una única persona.

          Ex. D'acord amb les investigacions exposades anteriorment arribem a les següents conclusions...

- Nosaltres inclusiu: inclou a l'emissor i al receptor.
   
         Ex. Joan, quan acabem el treball, ens n'anirem a sopar. (Joan forma part del nosaltres)

- Nosaltres exclusiu: inclou l'emissor i altres.
    
        Ex. (Lluís diu a Joan) Torna'ns la maleta que la necessitem per a anar de viatge (Joan no forma part del nosaltres).

- Nosaltres global o universal: s'hi inclou emissor, receptor i altres (jo + tu + ell). L'emissor busca la complicitat i la proximitat del receptor per tal d'implicar-lo en el discurs.

         Ex. Quan la nostra societat admeta els estranger, ens podrem considerar tolerants.

Cal recordar que la dixi personal ve assenyalada per la presència de tres tipus d'elements lingüístics: pronoms personals, possessius i morfemes verbals de persona.

Dins de la dixi personal hi ha qui considera una dixi social que depén del grau de relació existent entre els interlocutors i que pot ser Formal (Sr, Molt Honorable, Nom + Cognom,...) i Informal.


DIXI TEMPORAL

Són elements lingüístics que remete a allò que es diu 'temps de l'enunciació': aquells que relacionen allò que es diu respecte del momento en què es diu.

Els díctics temporals són els seguentes:

- Adverbis temporals: hui, avui, ara, ahir, demà, enguany,... 
- Els sintagmes nominals amb demostratius: aquesta vesprada,, ...
- Expressions diverses: la setmana passada, l'any vinent,....
- Els morfemes verbals de present, el perfet i el futur del mode indicatiu. (la resta són anafòrics)


DIXI ESPACIAL

Són els elements lingüístics que remeten a l'espai en què es produeix la comunicació i que posen en relació allò que es diu amb el lloc on es diu. Aquest espai de l'enunciació es classifica d'acord amb la proximitat o llunyani respecte de l'emissor del discurs. la dixi espacial ve assenyalada pels elements lingüístics següents:

- pronoms demostratius: aquest/a, aquell/a, aqueix/a.
- adverbis demostratius: ací, aquí, allí o allà.
- pronoms neutres:  açò, això, allò.

Nomes tindran una funció díctica si remeten al context de l'enunciació, si fan referència al cotext lingüístic seran considerats anafòrics.

        Ex.Aquesta habitació està molt bruta. (díctic)

        La crisi va ser general durant l'època anterior. Aquesta situació es va resoldre.... (anafòric).

LA COHESIÓ

Entenem que la cohesió d'un text ve determinada per un conjunt de mecanismes lingüístics que permeten la seua construcció global.
Els aspectes que s'inclouen een aquesta part del comentari són:
- La connectivitat que s'estableix entre les diferents parts del discurs.
- Els diferents elements lingüístics de refèrencia tant al context (dixi) com al cotext (anàfora).
- La Impersonalització com a procediment d'ocultació de l'emissor.
- Les marques que manifesten la Modalització discursiva
- La significació aportada per la disposició textual i paratextual, i també per la tipografia utilitzada.

1. LA CONNECTIVITAT DEL DISCURS

La connexió és un mecanisme de cohesió que indica les relacions que s'estableixen entre els enunciats d'un text. Els connector són elements lingüístics que manifesten aquesta connexió. No obstant això, de vegades la connexió no implica necessàriament la presència d'un connector.

           Exemple: Maria estava malalta. No va anar a l'excursió.

           La segona frase és una conseqüència directa de la primera, sense que hi aparega un conector propi           d'aquest tipus de relació com ara aixi doncs, per tant o com a conseqüència.

Nosaltres ens detindrem en l'estudi de la Connexió Textual pròpiament dita.

Pel seu caràcter semàntic i pragmàtic es consideren connectors els elements lingüístics següents:

          - Conjuncions i locucions conjuntives: sens dubte, doncs, no obstant això, en altres paraules, en conseqüència,...

          - Marcadors i expressions fàtiques de tipus conversacional: bé, doncs, eh, escolta, veritat?... Aquests elements els trobem en converses per indicar el principi o el final d'un torn de paraula.

A més d'aquests elements, la connexió també es pot espressar amb d'altres que no es consideren connectors. D'aquesta manera es pot parlar de :

          - Connexió Lèxica: amb elements lèxicament plens però amb un efecte discursiu equiparable al dels connectors: substantius com conclusió, conseqüència, raó, motiu,...; verbs com afegir, comportar, implicar, concloure,...; adjectius com primer, segon, previ... següent... posterior,...

         - Recursos gràfics: ordenen el text de la mateixa manera que ho pot fer un connector: guions, títols d'apartat, caplletres,...

Hem de tenir en compte que les conjuncions i les locucions conjuntives són elements connectius per antonomàsia, i així establirem la següent classificació:

          - Connectors naturals: Ordenen idees del text des del punt de vista espacio-temporal: en primer lloc, en segon lloc, seguidament, d'una banda... d'altra, a continuació, finalment, per acabar...

          - Connectors lògics: Semànticament expressen les relacions entre les idees del text, és a dir, expliquen el lligam que s'estableix entre les diverses parts del discurs (oracions, paràgrafs,...). Es poden assenyalar els següens tipus:

                  *Connectors d'addició: a més, i també, així mateix,...
                  * Connectors de contrast: però, no obstant això, tanmateix, en canvi, al contrari, amb tot, ara bé, malgrat tot,...
                  * Connectors de reformulació: o siga, és a dir, en altres paraules, dit d'una altra manera, això és,... I també els que indiquen resum: en poques paraules, en resum, en conjunt, breument,...
                   * Connectors d'exemplificació: per exemple, com ara, així, en particular, a saber, com a mostra.
                   * Connectors de conseqüència: Cal observar que la conseqüència es pot expressar amb connectors textuals. En canvi, la causa només es dóna dins la composició oracional. És per això que no considerem els connectors de causa, sinó només els de conseqüència: així doncs, doncs, en conseqüència, per consegüent, aleshores, per tant, per aquest fet, consegüentment, per això,...








LA TESI

Tots els textos tenen una ordenació (externa i interna) a la que denominem estructura del text. L'estructura externa respon a la disposició formal que adopta un text, és a dir, les agrupacions que presenten en parágrafs, estrofes,... Detectar aquesta estructura és un mitjà per a acostar-nos a l'estructura interna que de vegades es correspon en major o menor mesura amb l'estructura externa.
L'estructura interna és la disposició d'un text respecte a l'ordenació del seu contingut. Al mateix temps, aquesta forma de presentar-nos el contingut depén, en certa manera, al gènere a què pertany (narratiu, descriptiu,...) i també a la voluntat de l'autor, que pot jugar amb ella segons la seua intenció. Podem assenyalar, no obstant això, alguns esquemes que es repeteixen:

Estructura analitzente o deductiva: es partix d'un fet general (en els textos argumentatius de la tesi) i després es desenvolupen a través de matisos.

Estructura sintetitzente o inductiva: invers a l'anterior, exposa unes idees i obté una conclusió. En el cas de textos argumentatius és la tesi la que apareix al final, parlant per això d'argumentació inductiva.

Estructura circular o emmarcada: al principi i al final apareix la mateixa idea, expressada en semblants termes, deixant lloc entre estos marges per a desarrotllar matisos particulars.

- Estructura Lineal: la idea principal apareix al llarg de tot el text.


Estructura analizante o deductivaLa tesis que se intenta defender aparece expuesta al principio y, tras ella, se desarrollan los datos o argumentos que han de servir para probarla
Estructura sintetizante o inductivaEl contenido del texto se dispone de tal modo que la tesis o idea principal se expone al final, como consecuencia que se deriva o deduce de lo anterior
Estructura encuadradaLa formulación de la tesis inicial da paso al desarrollo de la argumentación que la ha de probar, después de la cual vuelve a enunciarse de nuevo, reforzada ahora por los razonamientos aportados.
Estructura paralela.Se exponen sucesivamente distintas tesis relacionadas entre sí, pero sin jerarquizar.
Estructura interrogante. El texto se construye a partir de una o varias preguntas que el autor se plantea y a las que trata de dar respuesta convenientemente razonada


domingo, 18 de noviembre de 2012

ADEQUACIÓ

A l'ADEQUACIÓ estudiarem:

- L'ÀMBIT D'ÚS
- EL GÈNERE TEXTUAL
- LA TIPOLOGIA TEXTUAL I LA FINALITAT
- EL CANAL
- LA VARIACIÓ LINGÜÍSTICA:
    *REGISTRES
- LES VEUS DEL DISCURS






QUADRE AMB REGISTRE

domingo, 11 de noviembre de 2012

CONCEPTES TEÒRICS PAU


EL RESUM

Entenem per resum la capacitat de reduir un text a 1/4 part dels seus mots, aproximadament. Amb el resum s'ha d'aconseguir reproduir fidelment (no copiar) el contingut i l'organització d'un text original, però de manera reduïda. Cal, doncs, saber-hi distingir primer la informació que és essencial de la que és accessòria, per poder-la expressar després d'una manera condensada i objectiva.

Algunes regles d’or

  • Cal evitar usar les expressions pròpies de l’estil de l’autor del text de partença.
  • Cal evitar fer citacions del text de partença.
  • En cap cas escriurem frases de l’ordre “l’autor diu”, “el text diu”... i semblants. L’exercici diu clarament:  feu el resum de ... I per tant ja se sap que allò que escriurem és el resum d’un text de partença. Escriure frases d’aquest tipus ens fa perdre espai per al contingut, que serà més pobre, enfarfega el lector, crea problemes de sintaxi a l’hora d’usar l’estil indirecte...
  •  Quan haurem escrit el nostre text “resum” caldrà repassar-lo per comprovar l’ortografia, les “principals faltes de gramàtica” que solem fer i tots aquells aspectes que faran que el producte estiga “acabat”.
EL TEMA

El tema és l’expressió breu i concisa del significat del text. Per a fixar el tema, s’ha de buscar un enunciat, un sintagma nominal, amb tots els del text. A més del tema principal, també pot haver-hi els temes secundaris o subtemes, que el complementen i que aporten matisos o aspectes que ajuden a comprendre el text.

L’ESTRUCTURA DEL TEXT

L’estructura és un element fonamental de la coherència d’un text. La disposició de la informació hi pot aparéixer de manera molt marcada, de vegades seguint models prefixats, com ara les cartes comercials o les instàncies, o presentar disposicions més lliures. Podem distingir entre estructura externa i estructura interna
·         Estructura externa. Es refereix a la disposició formal d’un text (una novel·la es divideix en capítols; una notícia en titular, cos, foto, peu de foto…)
·         Estructura interna. Fa referència a l’ordenació de les idees, dels continguts, perquè aquests assolisquen la finalitat corresponent, és a dir, comunicar allò que volem (una novel·la, plantejament, nus i desenllaç…)

TIPOLOGIA TEXTUAL

Cal dir que hi ha moltes maneres d’organitzar un text i seria impossible fer una relació de totes les estructures possibles que podem trobar en la pràctica. Aquests són els tipus de text més habituals:
·         Expositius (introducció, desenvolupament i conclusió). Exemples: Diccionaris, conferències…
·    Argumentatius (introducció, exposició dels fets o exposició d’arguments i conclusió). Exemples: Articles d’opinió, columna periodística, ressenya crítica, assaig…
·       Narratius (literaris: introducció, nus i desenllaç; periodístics: piràmide invertida). Exemple: literaris (conte, novel·la, rondalla), no literaris (notícia, crònica, reportatge).
·   Descriptius (de les característiques generals a les específiques, de dalt a baix…). Exemple: Descripcions de personatges, d’ambients, d’estris, d’escenaris…
·         Instructius (apartats, capítols, passos a seguir). Exemple: receptes de cuina, regles d’un joc…
·         Predictius (diferents formes segons els textos: horòscops, prediccions meteorològiques…)

SINONÍMIA, ANTONÍMIA, POLISÈMIA, HIPERÒNIMS, HIPÒNIMS I CAMPS SEMÀNTICS

La sinonímia es produeix quan dues paraules poden intercanviar-se en un context determinat per a expressar un mateix significat.

L’antonímia es produeix quan dos mots s’oposen entre si des del punt de vista del significat.

La polisèmia és la propietat per la qual els mots tenen més d’un significat.

Un hiperònim és una unitat lèxica el camp significatiu de la qual inclou una altra o unes altres unitats lèxiques de menys extensió semàntica anomenades hipònims.

El camp semàntic és el conjunt d’unitats lèxiques que tenen un significat semblant o que es refereixen a un mateix tema, de manera que recobreixen un domini ben delimitat de significacions de l’experiència humana. Així es parla del camp semàntic dels colors, dels cereals, de les relacions de parentiu,etc.

LA POLIFONIA I LA INTERTEXTUALITAT: LES VEUS DEL DISCURS

En una novel·la, per exemple, l’autor adopta un punt de vista i pot triar un narrador, extern o intern, perquè conte la història. A més a més, a l’hora de contar els fets poden intervenir-hi les veus dels personatges que, al mateix temps, conten fets a uns altres personatges. Per això parlem de polifonia.  Segons els textos parlem d’emissor, receptor, narrador, narratari, enunciadors…
La intertextualitat es dóna quan el text inclou referències a uns altres textos, poden estar citats de manera directa o indirecta. Les citacions de manera directa s’han de fer mitjançant les cometes, les citacions indirectes, com a mínim, hi ha d’estar citat el nom de l’autor.

LA DIXI

La dixi són les marques lingüístiques que fan referència al context comunicatiu. Es refereixen a l’emissor, al receptor, a l’espai i al moment en què es produeix la comunicació. Cal distingir, per tant, la dixi personal, la social, l’espacial i la temporal.

LA IMPERSONALITZACIÓ I LA MODALITZACIÓ

Hi ha textos en què l’emissor amaga la seua presència i no hi ha dixi personal. Aquest procediment s’anomena impersonalització i és propi dels discursos objectius.
Quan l’emissor vol mostrar la seua actitud, el seu pensament, la seua subjectivitat respecte del tema que tracta, parlem de modalització.
DEFINICIÓ DELS DOS DIALECTES CONSTITUTIUS

La presència o no de la vocal neutra és el tret lingüístic bàsic per explicar la diferència entre els dialectes del bloc del català oriental i els del bloc occidental. El va establir Milà i Fontanals el 1861 i ha estat confirmat per Fabra (1906), Veny (1986) i altres lingüistes. Però hi ha més diferències:
M. Milà i Fontanals

CATALÀ OCCIDENTAL
CATALÀ ORIENTAL
FONÈTICA
No existeix la vocal neutra: es fan a/e àtones
Hi ha la vocal neutra (a/e àtones sonen neutra)
Es distingeixen o/u àtones
Les o/u àtones es neutralitzen en u.
Es conserva la e tancada del llatí vulgar : ceba
La e tancada passa a e oberta i en el cas del balear, passa a neutra tònica : cEba
Es mantenen els diftongs qua-gua
Els diftongs qua-gua se simplifiquen en una sola vocal (central: aiga ; mallorquí : aigo)
Els inicis àtons de paraula en -en em- es- sonen amb una a clara : (a)sperar
Els inicis àtons de paraula en -en em- es- sonen neutra : (e)sperar
Sona la i del dígraf -ix-
No sona la i del dígraf -(i)x-
La consonant palatal fricativa inicial o post-consonàntica, s'africa: pan(tx)a
La consonant palatal fricativa inicial o post-consonàntica, s'africa: panxa
No es reforcen els finals en -r: or, car
Es reforcen els finals en r: or(t), car(t)
MORFO-LOGIA
Plurals antics: hòmens, jovens
Plurals evolucionats: homes,joves
1a persona sing. dels Presents d'Indicatiu en -o/-e: canto/cante
1a persona sing. dels Presents d'Indicatiu en -u/-i o sense terminació : cant(u)/canti, cant
Increment incoatiu verbal en -ix: servix
Increment incoatiu en -eix: serveix
1a i 3a persones del singular del Present de Subjuntiu en -e/-a :jo tema, jo cante
1a i 3a persones del singular del Present de Subjuntiu en -i :jo temi, jo canti
2a persona plural verb Haver: ham anat
2a persona plural verb Haver: hem anat
LÈXIC
Lèxic propi: espill, xic, coa, granera, arena, melic
Lèxic propi: mirall, noia, cua, escombra, sorra, llombrígol.

PROGRAMACIÓ VALENCIÀ 2N BATXILLERAT


1. Comprensió del text

Avaluarà la capacitat de l’alumnat de comprendre un text. Es demanarà a l’alumnat que responga quatre preguntes sobre un text de 25 a 30 línies de caràcter literari o no literari. Les preguntes seran del tipus següent:

1. Descriure el tema i les parts bàsiques del text.
2. Resumir el contingut del text amb una extensió màxima de 10 línies.
3. Identificar la tipologia textual especificant els trets corresponents que apa­reixen al text.
4. Identificar el registre (formal/informal) i la varietat geogràfica especificant els trets corresponents que apareixen al text.
5. Identificar recursos expressius o tipogràfics presents al text: metàfora, meto­nímia, hipèrbole, tipus de lletra, cometes, etc.
6. Identificar les veus del discurs.
7. Identificar i justificar les marques de modalització del text.

Les dues primeres preguntes generalment es correspondran amb els enunciats 1. i 2., i les altres dues se seleccionaran a partir dels altres enunciats d’acord amb les possibili­tats que oferirà cada text.

2. Anàlisi lingüística del text

Avaluarà la competència lingüística i el coneixement reflexiu del model lingüístic de refe­rència. Es demanarà a l’alumnat que responga tres preguntes sobre qüestions de pronún­cia, gramaticals, lèxiques i fraseològiques relacionades amb el text, com ara les següents:

1.Qüestions sobre aspectes bàsics de la pronúncia: distinció entre vocals ober­tes i tancades (o/e), entre consonants sibilants sordes i sonores, entre conso­nants palatals sordes i sonores, enllaços fonètics (fonosintaxi: “les ales”, “una hora”).

2. Qüestions sobre l’ús dels temps verbals: alteració de les referències tempo­rals d’un fragment (ex.: de present a passat, de passat a present).

3. Qüestions sobre aspectes sintàctics i discursius: identificació de les funcions sintàctiques, tipus d’oracions compostes, mecanismes gramaticals de refe­rència (pronominalització –febles, relatius–, connectors i dixi).

4. Qüestions de lèxic, semàntica, fraseologia i terminologia: definir o donar un sinònim, un antònim, hiperònim o un hipònim de mots o termes extrets del text; explicar (per mitjà d’un sinònim o d’una definició) el significat d’unitats fraseològica extretes del text o generar una frase en què es faça servir correc­tament mots, termes o unitats fraseològiques extrets del text.

3. Expressió i reflexió crítica
El punt d’atenció d’aquesta part de la prova serà la capacitat de l’estudiant d’elabo­rar textos en un registre formal i de valorar críticament un text. S’hi plantejaran dues qüestions. Cada qüestió demanarà la producció d’un escrit d’extensió mitjana (unes 150 paraules). La primera se centrarà en la literatura i podrà tenir un dels enunciats següents:

1. Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als anys 70 condiciona la producció narrativa de l’època.
2. Explica les característiques més importants de l’obra literària d’Enric Valor.
3. La producció literària de Mercè Rodoreda incideix sobre la psicologia dels personatges. Estàs d’acord amb aquesta asseveració? Explica per què.
4. Què destacaries de la narrativa dels anys 70 fins a l’actualitat? Reflexiona, sobretot, entorn de les novetats en la tècnica literària i del context sociocul­tural.
5. Explica en quina mesura la narrativa curta de Quim Monzó reflecteix la so­cietat contemporània i amb quins recursos literaris ho fa.
6. Descriu les tendències més rellevants de la poesia en el període que va des de la postguerra fins a finals dels anys 70.
7. Explica les aportacions de Vicent Andrés Estellés al gènere poètic.
8. Explica les característiques més importants de la producció poètica de Sal­vador Espriu.
9. Descriu les característiques bàsiques de la poesia actual.
10. La poesia de Miquel Martí i Pol ha aconseguit un gran ressò social. Explica-ho i raona-ho.
11. Descriu la renovació teatral del període que va des de la postguerra fins als anys 70.
12. Descriu els aspectes més importants de l’obra teatral de Manuel de Pedrolo.
13. Descriu les característiques bàsiques de l’escriptura teatral actual.
14. Explica l’obra teatral de Josep Maria Benet i Jornet i la seua relació amb el món audiovisual.
15. Valora la repercussió de l’assaig de Joan Fuster en el context de l’època.
16. Joan Francesc Mira ha reflexionat en els seus assajos sobre la nostra realitat contemporània. Explica-ho.

La segona qüestió serà oberta, tot i que vinculada amb el text de l’opció triada. En ge­neral, servirà perquè l’estudiant produïsca un text (al voltant de 150 paraules) en què mostrarà la seua competència comunicativa i, segons els casos, la seua capacitat per a donar una opinió raonada, per a reelaborar informació pròpia i la que puga fornir-li el text, per a connectar el contingut del text amb lectures i amb experiències pròpies, etc.

Si el text de l’opció triada és literari, aquesta pregunta podrà consistir en un co­mentari expositiu i argumentatiu sobre algun aspecte que vincule la literatura amb la societat i amb l’experiència personal: reflexió sobre l’adaptació d’alguna obra literària al cinema; reflexió sobre la creació literària personal; reflexió sobre els propis hàbits lectors (literatura, premsa, còmics, etc.); ressenya crítica sobre una lectura; redacció d’un text narratiu connectat amb el contingut del text de l’opció triada i basat en expe­riències pròpies, etc.
Si el text de l’opció triada no és literari, aquesta pregunta podrà consistir a elaborar un text de característiques i de tema semblants però basat en informació pròpia; valo­rar el contingut o les opinions del text de l’opció triada; redactar una crònica sobre una pel·lícula de temàtica connectada amb el text de l’opció triada; etc.



PROVES ACCES VALENCIÀ



30.- Assignatura: Valencià: Llengua i Literatura II. 

30.1.- Característiques de l’examen. 
La prova durarà una hora i mitja, i tindrà dues opcions completes (sense possibilitat d’opcionalitat interna). 
L’examen constarà de tres parts:  
1) Comprensió del text 
2) Anàlisi lingüística del text 
3) Expressió i reflexió crítica 

1.1. Comprensió del text
Avaluarà la capacitat de comprendre un text. Es demanarà a l’alumnat que responga quatre preguntes sobre un text de 25 a 30 línies de caràcter literari o no literari. 

1.2. Anàlisi lingüística del text 
Avaluarà la competència lingüística i el coneixement reflexiu del model lingüístic de referència. Es demanarà a 
l’alumnat que responga tres preguntes sobre qüestions gramaticals relacionades amb el text. 

1.3. Expressió i reflexió crítica 
El punt d’atenció d’aquesta part de la prova serà la capacitat de l’estudiant d’elaborar textos en registre formal i de valorar críticament un text. S’hi plantejaran dues  qüestions. Cada qüestió demanarà la producció d’un text escrit d’una extensió mitjana (unes 150 paraules). La primera qüestió se centrarà en un dels temes del programa de literatura. La segona qüestió serà oberta, tot i que vinculada amb el text de l’opció triada. En general, servirà perquè l’estudiant produïsca un text (al voltant de 150 paraules) en què mostrarà la seua competència comunicativa i, segons els casos, la seua capacitat per a donar una opinió raonada, per a reelaborar informació pròpia i la que puga fornir-li el text, per a connectar el contingut del text amb lectures i amb experiències pròpies, etc. 
Convé advertir que tant el text de l’opció A com el de l’opció B poden ser literaris. Això no obstant, també es pot donar el cas que el text d’una de les dues opcions siga no literari. 

30.2.- Criteris generals de correcció.


Criteris generals d’avaluació
1) Comprensió del text



Puntuació: 3 punts 
a) (1 punt) 
b) (1 punt) 
c) (0’5 punts) 
d) (0’5 punts) 

2) Anàlisi lingüística del text.
Puntuació: 3 punts.

a) (1 punt): si es desconeix la resposta d’un dels ítems sobre pronunciació, cal deixar-la en blanc, ja que, si la resposta és incorrecta, descompta el valor corresponent. 
b) (1 punt) 
c) (1 punt) 

3) Expressió i reflexió crítica
Puntuació: 4 punts 
a) (2 punts) 
b) (2 punts) 

Criteris de valoració de l’expressió escrita 
En els apartats de Comprensió del text i d’Expressió i reflexió crítica, les respostes es valoraran més positivament si responen amb precisió la pregunta, expressen amb claredat i ordre les idees i els conceptes, es presenten ben estructurades (paràgrafs, signes de puntuació, connectors discursius) i demostren un bon domini de la normativa gramatical i de l’expressió lèxica.  
Si la redacció presenta errors gramaticals i d’expressió, es descomptaran 0’05 punts per error. Les faltes repetides no es comptaran. El descompte es farà per preguntes. Si en una pregunta el descompte per errors supera la puntuació de la pregunta, la puntuació serà 0.